Pensionsmyndigheten utreder: Hur påverkas pensioner av Brexit?

Pensionsmyndigheten har fått regeringens uppdrag att tillsammans med Försäkringskassan analysera konsekvenserna av det brittiska utträdet ur EU. Frågor som ska belysas är: Hur påverkas myndigheternas verksamheter? Hur påverkas personer som tar del av de svenska trygghetssystemen?

Runt 100 000 svenskar bor och arbetar i dag i Storbritannien.

En viktig förutsättning för goda möjligheter till utbyte mellan Sverige och Storbritannien är att det finns regler för exempelvis intjänande och utbetalning av ålderspension och tillgången till hälso- och sjukvård, skriver regeringen.

– Sverige ska vara väl förberett när Storbritannien lämnar EU så att enskilda inte kommer i kläm och för att vi även i framtiden ska kunna ha ett stort utbyte mellan våra två länder, säger socialminister Annika Strandhäll i en presskommentar.

Enligt regeringen finns behov av en fungerande samordning mellan de nationella trygghetssystemen, som i dag regleras inom ramen för EU-samarbetet. Samordningen behöver helt enkelt fungera även efter ett brittiskt utträde, för att enskilda inte ska gå miste om förmåner och för att arbetsgivare inte ska behöva betala dubbla arbetsgivaravgifter.

Myndigheterna ska lämna förslag på åtgärder för att säkerställa en fungerande samordning av de svenska och brittiska trygghetssystemen. De ska också ta fram statistik på socialförsäkringsområdet kopplat till ett brittiskt utträde ur EU.

Uppdraget ska delredovisas den 31 januari 2018. Slutredovisningen lämnas senast den 29 mars 2019.

2 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048