Nytt avtal ger flexpension från 2018 för anställda i Folksam

Försäkringsbranschens fackförbund FTF meddelar att man tecknat ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen KFO för anställda i Folksam. Avtalet innebär att avsättningar till tjänstepension höjs från och med årsskiftet, och att den som fyllt 62 får en ny flexpensionslösning som gör det möjligt att jobba deltid.

Flexpension infördes 2017 infördes för större delen av försäkringsbranschen i och med ett nytt pensionsavtal mellan FTF och arbetsgivarorganisationen FAO. 

Från den 1 januari 2018 blir det alltså flexpension även för Folksam-anställda.

– Den allmänna pensionen minskar successivt för varje årskull. Det betyder att den som är ung idag kommer vara helt beroende av en bra tjänstepension. Därför känns det viktigt att vi fått igenom ökande avsättningar till tjänstepensionen i hela försäkringsbranschen nu, säger Anders Johansson, förbundsordförande i FTF, i en presskommentar.

De högre tjänstepensionerna finansieras med en sänkning av det tidigare extra höga semestertillägget. Den nya nivån för semestertillägg blir 0,8 procent vilket i dag är den vanligaste nivån i kollektivavtal på svensk arbetsmarknad.

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och träder i kraft 1 januari 2018. 

16 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048