Svensk Försäkring gör tummen ner för EU:s nya rapportkrav

Svensk Försäkring underkänner EU:s förslag om rapporteringskrav för tjänstepensionsinstitut. I ett remissvar skriver Svensk Försäkring att den europeiska tillsynsmyndigheten Eiopas rapporteringskrav är alltför långtgående och har fel tidpunkt för ikraftträdande. Dessutom kritiserar man tanken på att information om enskilda institut ska lämnas direkt till Eiopa. 

Eiopas förslag påverkar de svenska tjänstepensionskassorna, försäkringsföretag som tillämpar övergångsreglerna för tjänstepensionsverksamhet samt de företag som i framtiden väljer att ombilda sig till tjänstepensionsföretag.

När det gäller tidpunkten för ikraftträdande påpekar Svensk Försäkring att den är illa vald, då en första årsrapportering föreslås redan för 2018 – vilket är året innan det reviderade tjänstepensionsdirektivet IORP II ska vara genomfört.

– Tjänstepensionsinstituten och tillsynsmyndigheter måste få tillräckligt med tid för att anpassa system och rutiner till förändrade rapporteringskrav. Vi anser att det är olyckligt att EIOPA väljer att införa nya rapporteringskrav bara ett år innan IORP II-direktivet ska vara genomfört i EUs medlemsstater. För att undvika att nya regler införs två gånger på kort tid, föreslår vi därför i vårt remissvar att EIOPA senarelägger ikraftträdandet av de nu remitterade förslagen, säger Karin Chenon ekonom på Svensk Försäkring i en presskommentar.

Svensk Försäkring konstaterar också att Eiopa i sitt förslag helt har bortsett från den kollektiva lösning vi har i Sverige, med branschgemensamma planer och institut som tryggar utfästelserna i pensionsplanerna för alla de arbetsgivare som är anslutna till planen.

Här kan du ta del av hela remissvaret från Svensk Försäkring

25 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048