Fjällförsäkringar får överlåta sitt bestånd till Trygg-Hansa

• Skistar prioriterar skidliftar framför försäkringar. 

Nu har Fjällförsäkringar fått tillstånd att överlåta hela sitt kvarvarande bestånd av försäkringar till Trygg-Hansa. 

Fjällförsäkringar AB är ett dotterbolag i Skistar-koncernen. Bolaget startade för att erbjuda försäkringar kopplade till skidåkning, bland annat avbeställningsförsäkringar och olycksfallsförsäkringar kopplade till skidåkning. Dessutom har bolaget fungerat som captive för Skistar-koncernen.

Men sedan hösten 2015 tecknar man inte längre några nya försäkringar, istället hänvisar man till Trygg-Hansa för nyteckning. Bakgrunden är det nya regelverket med Solvens 2, som både kräver mer kapital och mer av rapportering. 

– När det blev dyrare och krångligare bestämde vi oss för att fokusera på att driva skidanläggningar – inte på att vara försäkringsbolag, sade Magnus Sjöholm, ekonomi- och finansdirektör i Skistar-koncernen och VD för Fjällförsäkringar AB, till Sak & Liv i våras när bolaget beslutat om avveckling.

Nu överlåts även alla kvarvarande försäkringar till Trygg-Hansa. Det handlar framförallt om preskriptionsrisken när det gäller slutreglerade försäkringar. En ansökan om beståndsöverlåtelsen lämnades in i maj, och nu i oktober registrerades beslutet om överlåtelsen av Bolagsverket. 

Fjällförsäkringar AB startade 2008. Under 2016 hade man premieintäkter på 11,6 (33,6) miljoner kronor och ett resultat efter skatt på 7,1 (13,1) miljoner kronor. Det försäkringstekniska resultatet uppgick till 0,5 (7,8) miljoner kronor. Resultat efter skatt låg på 13,1 (7,1) miljoner kronor. 

30 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048