Konkurrensverket granskar Storebrands köp av Skagen

Svenska Konkurrensverket kommer nu att pröva Storebrands planerade förvärv av Skagen Fonder. 

I förra veckan meddelade Storebrand att man avser att förvärva Skagen Fonder.

Med förvärvet av Skagen ökar Storebrands marknadsandel på marknaden för privat fondsparande i Norge från 4 procent till 17 procent, och Storebrand blir därmed näst störst på den norska sparmarknaden. 

Förvärvet kommer nu att granskas icke blott av de norska konkurrensmyndigheter, utan även av de svenska.  

Storebrand har kommit in med en ansökan till Konkurrensverket där bolaget ansöker om tillstånd för affären. Så här skrivet bolaget i sin sammanfattning av ärendet: 

”Genom den anmälda koncentrationen avser Storebrand ASA, direkt eller indirekt, att förvärva ensam kontroll över Skagen AS. Storebrand ASA är noterat på Oslo Börs. Koncernen har flera dotterbolag som är verksamma inom pension, kapitalförvaltning, livförsäkring, Skadeförsäkring och bankverksamhet i Norge och Sverige. Skagen AS är ett oberoende norskt fondbolag. Både Storebrand ASA och Skagen AS är, direkt eller indirekt, verksamma inom fondförvaltning i Sverige. Det finns även ett vertikalt samband mellan denna verksamhet och viss verksamhet som bedrivs av Storebrandkoncernen i Sverige, främst avseende tjänstepension (fondförsäkring).”

30 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048