Länsförsäkringar: Vartannat par är ekonomiskt ojämställt

Mer än vartannat par upplever relationen som ekonomiskt ojämställd, eller bara delvis ekonomiskt jämställd. Det framgår av undersökning från Länsförsäkringar som har kartlagt svenska pars syn på ekonomi och jämställdhet.

Enligt undersökningen, som har utförts av Novus, anser en tredjedel att deras relation är delvis ekonomiskt jämställd och vart femte par att de inte alls lever ekonomiskt jämställt.

– Obalansen handlar om hur man ser på sin hushållsekonomi. Många tänker inte proaktivt på att ha en gemensam ekonomisk plan med sin partner och prata igenom frågor som exempelvis rättvist ägande, pension och föräldraledighet. Vi vill uppmana fler svenskar till att prata om jämställd ekonomi med sin partner, sina kompisar eller sin bankrådgivare, för att undvika negativa överraskningar i framtiden, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Undersökningen har genomförts som ett led i Länsförsäkringars kampanj ”Frihetskapital”, där Länsförsäkringar ger tips och råd på hur svenska folket kan öka den ekonomiska jämställdheten i relationen. 

– Vår förhoppning är att Frihetskapital ska hjälpa svenskar att förändra synen på sitt sparande – och framför allt på hushållsekonomin. Vi vill inspirera till att se sparandet som en möjliggörare som förstärker känslan av makt att påverka sitt liv, snarare än kapital som ska konsumeras. Ju tidigare vi börjar spara till vårt frihetskapital desto fler drömmar kan vi uppfylla, säger Elisabeth Hedmark. 

31 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048