Färre stulna traktorer återfunna

Allt färre stulna traktorer återbördas till sina ägare. (Traktorn på bilden har inget samband med de traktorer som nämns i texten.)

Hittills i år har 202 maskiner och traktorer stulits i Sverige, vilket är en minskning med fem procent jämfört med samma period föregående år. Men bara 42 av dem har återfunnits, vilket är en lägre uppklarandegrad än i fjol.

Den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst visar att antalet efterlysta maskiner och traktorer har minskat under perioden 1 januari–30 september. Hittills i år har 202 maskiner och traktorer efterlysts, vilket kan jämföras med 212 samma period förra året.

– Stölderna har sjunkit fem procent, men vi har en högre andel som aldrig återfinns. Vi ser fortfarande att det försvinner flest maskiner I Stor-Stockholm, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Av de stulna maskinerna är 83 jordbrukstraktorer och 119 entreprenadmaskiner, varav hjullastare och grävmaskiner dominerar statistiken. Av de efterlysta maskinerna och traktorerna är 20 procent återfunna, vilket är lägre uppklarandegrad än föregående år då motsvarande siffra var 35 procent.

Under perioden har 20 satellitnavigeringssystem för jordbrukstraktorer stulits. De är en viktig del av en fungerande maskin och är mycket dyra. Ingen av dessa är anträffad.

1 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048