FI-forum om Priips – men ännu inga svar om depåförsäkring

Vid årsskiftet träder EU:s nya Priips-förordning om faktablad för paketerade försäkrings- och investeringsprodukter i kraft. FI informerar den 30 november om vad det nya regelverket får för betydelse. Men fortfarande finns inget klart besked om att den svenska marknaden för depåförsäkring ska kunna fungera med det nya regelverket. 

Det har varit mycket diskussioner om Priips-förordningen inom EU.

Inte minst från försäkringsbranschen i Sverige har det framförts farhågor att regelverket riskerar att slå ut hela den svenska depåförsäkringsmarknaden. 

Någon lösning för svenskt vidkommande finns ännu inte på plats, även om branschen har förhoppningar om att en dialog med Finansinspektionen ska kunna leda fram till en acceptabel hantering av de svenska depåförsäkringarna. 

Så här säger Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström till Sak & Liv: 

–  Vi har en konstruktiv dialog med Finansinspektionen om Priips-regelverket. Och vi har en försiktig förhoppning om att tillsynsmyndighetens arbete med att omsätta de nya reglerna i sin tillsynsverksamhet mynnar ut i en lösning som är godtagbar för alla parter – Finansinspektionen, de europeiska tillsynsmyndigheterna, branschen och konsumenterna – när det gäller i synnerhet depåförsäkring.

Vid FI:s forum den 30 november kommer bland annat dessa frågor att besvaras: 

  1. Varför har reglerna tillkommit?
  2. Vad är Priip?
  3. Kapitalförsäkringar och faktablad, vad gäller?
  4. Produkter med miljömässiga eller sociala mål.

Klicka här för att läsa Sak & Livs rapport om hotet mot depåförsäkringen (länken är öppen för dig som är Sak & Liv Premium-abonnent). 

7 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048