If: Bara 4 procent av bilförarna tror att de är sämre än medel

Bara 4 procent av bilförarna i Sveriges tycker att de kör sämre än genomsnittet, enligt en undersökning från If som publicerades i dag på morgonen.

I undersökningen har If bett personer i Sverige med körkort att sätta betyg på sig själva som bilförare. De män som har besvarat undersökningen har gett sig själva ett medelbetyg på 3,88 medan kvinnorna i undersökningen har ett medelbetyg på 3,67.

Ungefär var femte förare ger sig själva en femma i bilkörning. Cirka 3 procent anser sig vara sämre än medel och 1 procent tycker själva att de är mycket sämre än genomsnittet.

– Det finns klara risker med att inte inse sina begränsningar som bilförare. Lite självinsikt skulle kanske inte skada på vissa håll, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i en presskommentar.

Undersökningen visar att höginkomsttagare har störst självförtroende bakom ratten. Av dem som tjänar över 700 000 kronor om året ger 72 procent sig själva en 4 eller 5 i betyg på en femgradig betygsskala. Motsvarande siffra bland dem som tjänar under 300 000 kronor per år är 55 procent.

Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av If under 10–28 maj 2017. I undersökningen har 3 133 personer med körkort tillfrågats om hur man anser sig vara som bilförare.

9 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048