ISF: Männens premiepension efter pensionsdagen växer snabbare

Män har högre avkastning än kvinnor på sin premiepension. Det konstateras i en analys av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. En bakgrund är att kvinnor i högre utsträckning än män väljer en traditionell försäkring för premiepensionen i samband med pensionsdagen. 

Män har i genomsnitt högre premiepension än kvinnor.

Visserligen är det så att kapitalavkastningen förklarar en mycket liten del av skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga premiepensioner. I stället är det inkomstskillnaderna under arbetslivet som står för nästan hela könsskillnaden. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen som  har genomfört en analys på uppdrag av regeringen.

Men med detta sagt, kan man ändå konstatera att kvinnors premiepensioner utvecklas sämre än männens under tiden som de är pensionärer. Den skillnaden kan också förväntas spela en större roll för spridningen i premiepensioner än i dag.

– Vi har följt de första årskullarna som tog ut premiepensionen i början av 2000-talet och undersökt hur deras premiepensioner har utvecklats under tiden som de har varit pensionärer. Vi finner då att männens premiepensioner har utvecklats bättre än kvinnornas. Det beror på att männen som har placerat sin premiepension i fondförsäkringar har lyckats bättre med sina placeringar än kvinnorna, säger Gabriella Sjögren Lindquist, projektledare för studien, i en presskommentar.

De som valde att placera sin premiepension i en traditionell försäkring när de gick i pension har fått en sämre utveckling än de som valde att låta premiepensionen ligga kvar i fondförsäkring. Bland de som valde en fond­försäkring fick de som valde fonder med hög risk en bättre utveckling av premiepensionen än andra.

Dock dämpas den framtida inkomstspridningen av att majoriteten av alla unga sparare ligger kvar i förvalet AP7 Såfan när de blir äldre. 

ISF noterar att män väljer efterlevandeskydd för sin partner i större utsträckning än kvinnor. Det leder till att könsskillnaden minskar. Även överföringar av premiepensionsrätter mellan män och kvinnor minskar könsskillnaden i premiepensionen något.

14 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048