SPP och AP7: Vi vill investera i kommunernas vattennät!

Pensionsfonder som SPP och Sjunde AP-fonden borde släppas in för investeringar i kommunernas vatten- och avloppsnät. Det skriver SPP:s VD Staffan Hansén och Sjunde AP-fondens VD Richard Gröttheim i en gemensam debattartikel i Dagens Industri i dag. 

Artikelförfattarna pekar på att investeringarna i de kommunala VA-näten är eftersatta i dag. Det skulle behövas miljardinvesteringar för att säkra näten inför framtiden. 

Samtidigt finns en rad aktörer på kapitalmarknaderna – inte minst pensionsbolag – som är intresserade av att investera i hållbar utveckling. I artikeln talar man om möjligheten att ge ut gröna obligationer för hållbara investeringar i VA-nät – något som inte förekommer i dag. 

Det borde gå att kombinera investeringsbehovet i hållbara vatten- och avloppslösningar med investeringsviljan från kapitalmarknaderna, menar artikelförfattarna – som har initierat en förstudie kring detta som presenteras i dag den 15 november på ett riksdagsseminarium.

I studien pekas på flera faktorer bakom att allt för litet händer på detta område i dag. Men pekar på låg medvetenhet om riskerna hos beslutsfattare, ett motstånd bland beslutsfattarna mot att höja VA-taxor och en tveksamhet till att öka lånebördan i kommunerna. 

– Sannolikt behöver de svenska kommunerna nationell samordning och stöd för att klara utmaningen som den sönderfallande vatteninfrastrukturen innebär. Det handlar om långsiktiga satsningar som kräver specialistkompetens och sträcker sig över många mandatperioder. Men när besluten är tagna bidrar vi gärna med finansieringen, skriver artikelförfattarna i sin slutkläm.

Här kan du läsa hela debattartikeln från Sjunde AP-fondens VD Richard Gröttheim. 

15 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048