Storebrand/SPP utesluter ytterligare tio kolbolag

Storebrand och det svenska dotterbolaget SPP har beslutat att ytterligare tio bolag i energisektorn som arbetar med kolkraft ska uteslutas ur bolagets placeringsportföljer.  

Den nya åtstramningen i kriterierna innebär att energibolag som planerar att öppna nya kolgruvor åker ut. Även bolag som inte tillräckligt snart gör sig av med den verksamhet inom kol de har kvar riskerar att uteslutas från investeringar framöver.

– Vi valde för fem år sedan att exkludera alla renodlade kolbolag, samt kraftbolag som hade mer än 30 procent av sin verksamhet från kol, från våra portföljer. Bolagen vi behöll, var bolag vi bedömde hade potential att ställa om. När vi inte ser att förändringen går tillräckligt fort eller vi märker att det kanske rent av går i fel riktning måste vi dra öronen till oss och agera, säger Åsa Wallenberg, VD för SPP Fonder, i en presskommentar.

De energibolag som nu exkluderas är: Eskom Holdings Ltd, PGE (Polska Grupa Energetyczna), Uniper SE, Genting International Plc/ Genting Berhad, TNB (Tenaga Nasional Berhad), Kyushu Electric Power, Origin Energy Limited, EDP – Energias do Brasil S.A, Rwe Ag och Power Assets Holdings Limited. 

16 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048