Nytt försäkringsskydd för småföretagare ska få fler att starta eget

I augusti nästa år ändras reglerna för sjukförsäkring och föräldraförsäkring för den som startar ett nytt företag. Reglerna ska bli desamma oavsett bolagsform. Dessutom förlängs det möjliga uppbyggnadsskedet, från dagens 24 månader till 36 månader. På så vis ska fler – inte minst kvinnor – våga starta eget, hoppas regeringen.  

Regeringen anser att tryggheten för företagare i uppbyggnadsskedet behöver öka. Detta för att fler ska våga starta företag.

Eftersom många tar ut väldigt låg lön eller ingen lön alls i verksamhetens uppbyggnadsskede blir därför försäkringsskydd svagt vid föräldraledighet och sjukdom. Men det vill regeringen ändra på, heter det i ett pressmeddelande i dag.

– För den som startar ett företag är reglerna vid sjukdom och föräldraledighet idag olika beroende på vilken bolagsform du väljer. Så ska det inte vara, alla som startar företag ska kunna känna en trygghet om man blir sjuk eller är föräldraledig, säger socialminister Annika Strandhäll.

Den som startar enskild näringsverksamhet eller handels- eller kommanditbolag, har i dag särskilda regler för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Under tiden företaget befinner är i ett uppbyggnadsskede kan företagaren få SGI motsvarande minst lönen för liknande arbete som anställd. I dag är det generella uppbyggnadsskedet alltid 24 månader.

Regeringen vill nu införa de reglerna även för aktiebolag och utöka tiden till 36 månader, oavsett bolagsform.

– Färre kvinnor än män startar företag. En anledning till detta kan vara att kvinnor är mindre riskbenägna och värderar trygghetsfrågorna högre. Det här förslaget ökar tryggheten för nya företagare och vi hoppas därför att det även kan bidra till att öka kvinnors företagande, säger socialminister Annika Strandhäll.

Regeringen skickar nu ut en promemoria på remiss; ”Sjukpenninggrundande inkomst för företagare under företagets uppbyggnadsskede.” En proposition väntas läggas fram under våren. Regeringens ambition är att de nya reglerna ska finnas på plats den 1 augusti 2018.

20 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048