Skandia: Sex av tio ser bostaden som ett pensionssparande

Nära sex av tio svenskar mellan 50 och 79 år ser sin bostad som en slags pensionsförsäkring. Det framgår av en undersökning utförd av Skandia, som presenteras under måndagen. 

Skandia påpekar samtidigt att det kan finnas problem med att betrakta boendet som ett pensionssparande, eftersom värdet på bostaden är helt beroende av fastighetsmarknadens utveckling. 

Även om bostaden representerar ett stort värde, är det inte säkert att det värdet går att realisera. Närmare fem av tio kan inte tänka sig att flytta till mindre eller enklare boende för att få mer pengar att röra sig med.  

– Den närmast eviga uppgången på fastighetsmarknaden riskerar att forma en övertro på boendet som ett tryggt pensionssparande. Tron på bostaden som pensionsförsäkring bygger dels på fortsatt uppgång och dessutom måste man sälja eller belåna bostaden för att kunna frigöra pengarna. Pensionsparande bör ske med god riskspridning och inte med blint fokus på fastighetsmarknaden, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar till undersökningen. 

– Boende bör ses som konsumtion och inte en säker investering eftersom du alltid kommer att behöva någonstans att bo. Att till exempel amortera för att i framtiden få en lägre boendekostnad är rätt sätt att se på bostaden i ett pensionsperspektiv. Med nya regelverk blir man tvingad till amortering i större utsträckning men det får inte ersätta det långsiktiga sparandet som man ska leva livet för som pensionär.  

Undersökningen bygger på 1 121 intervjuer som har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus Sverige-panel.

27 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048