FI: Stigande räntor kan skapa stress i det finansiella systemet

I takt med att räntorna globalt stiger framöver finns en risk för att riskpremierna ökar och att tillgångspriserna faller, vilket kan leda till stress för det finansiella systemet. Det skriver Finansinspektionen i sin stabilitetsrapport, som publicerades i dag på morgonen. 

I rapporten, som kommenteras av Finansinspektionen vid en direktsänd presskonferens kl 10 på onsdagen, skriver tillsynsmyndigheten att det är viktigt att de svenska storbankerna har tillfredsställande motståndskraft och att livförsäkringsföretagen är finansiellt starka.

FI konstaterar också att hushållens skulder fortsätter att öka, trots sjunkande bostadspriser. Riskerna kopplade till höga bostadspriser och hushållens stora skulder beskrivs därför som fortsatt höga, och FI påminner om att man har överlämnat ett förslag till regeringen om skärpta amorteringskrav.

Enligt FI är det också så att den allt starkare tillväxten i Europa och Sverige i kombination med den utdragna peri­oden av låga räntor, innebär att risken har ökat för att obalanser byggs upp. Bland annat kan tillgångar har blivit övervärderade till följd av investerares jakt på avkastning, menar FI.

– FI ser därför en risk för ökad marknadsstress och priskorrigeringar när räntorna stiger, skriver Finansinspektionen i en kommentar till rapporten.

När det gäller försäkringsbranschen konstaterar FI att livbolagen står starka. Så här formuleras det i rapporten: 

– Dagens låga räntor har försvagat företagens soliditet. Dessa effekter har dock motverkats av en positiv utveckling på aktiemarknaderna och utformningen av regelverken för värdering av livförsäkringsföretagens skulder. Livförsäkringsföretagen har därmed behållit sin starka finansiella ställning.

Samtidigt varnar Finansinspektionen för risken för att en kraftig börsnedgång skulle ge ett behov av att livbolagen omallokerar sina tillgångar – något som kan förstärka en börsnedgång och pressa ner räntorna. 

Här kan du ta del av hela Finansinspektionens stabilitetsrapport. 

29 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048