AMF: Var fjärde pensionär hade velat jobba längre

Nästan var fjärde pensionär, 24 procent av de tillfrågade, hade egentligen velat fortsätta arbeta om det hade varit möjligt. Det visar en undersökning som AMF presenterade i dag. 

Enligt undersökningen är majoriteten av pensionärerna – 65 procent – nöjda med tidpunkten de gick i pension, och bara knappt var tionde hade velat gå i pension tidigare.

Bland dem som gick i pension efter 66 års ålder hade nästan var tredje velat gå i pension ännu senare.

En del av pensionärerna är också positiva till att arbeta igen. En av tio uppger att de är intresserade av att återgå till arbete men på deltid.

– De pensionärer som är nöjdast med tillvaron har kunnat välja själv när de går i pension. Men många tvingas också mer eller mindre i pension på grund förväntningar från omgivningen, sjukskrivning eller arbetslöshet. Från politiskt håll måste man diskutera förslag som gör det möjligt för stora grupper att arbeta vidare på egna villkor. Bra hälsa, möjlighet till flexibla arbetstider och bättre ekonomisk ersättning kan höja pensionsåldern, säger AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson i en presskommentar. 

– Den egna hälsan kan sätta stopp för yrkeslivet. Men tidig pension bör inte vara förstahandsvalet eftersom det leder till lägre inkomst livet ut. Man behöver inte jobba ända in i kaklet, på allt fler arbetsplatser finns lösningar som gör det möjligt att trappa ned från 60 eller 61 år för att orka jobba längre.

Undersökningen genomfördes 13–30 oktober 2017 i Demoskops SeniorPanel, telefonrekryterad baserat på ett slumpmässigt urval. Totalt intervjuades 4 300 personer i allmänheten +55 år, varav 3 009 pensionärer och 1 291 förvärvsarbetande. Deltagarfrekvensen var 52 procent.

30 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048