Finansinspektionen startar innovationscentrum för fintech

Finansinspektionen planerar att inrätta ett innovationscenter för fintech. Innovationscentrumet ska arbeta med information och dialog med bolag som arbetar med innovationsverksamhet.

Det nya innovationscentret ska bli en naturlig första kontaktpunkt hos FI för bolag som är osäkra på regler, processer och principer på finansmarknaden i samband med innovationer. Syftet är att bolagen ska kunna få den information de behöver för att komma vidare på ett enklare och snabbare sätt än i dag. Centret ska också arrangera och medverka i seminarier och liknande.

– Genom att inrätta ett innovationscenter får FI samtidigt bättre förutsättningar att följa utvecklingen på den finansiella marknaden. Myndigheten blir en naturlig diskussionspart när regelverk och FI:s processer upplevs som otydliga i ljuset av en innovation. Det bidrar till en bättre tillsynsverksamhet och ett ytterligare stärkt konsumentskydd, skriver Finansinspektionen i sin presentation av planerna.

Planerna på FI:s innovationscentrum presenteras i en rapport, där FI redovisar ett uppdrag från regeringen. Det var i mars i år som Finansinspektionen fick i uppdrag att utreda hur FI kan möta de frågeställningar och behov som företag som arbetar med att ta fram nya innovativa finansiella tjänster kan stöta på.

FI kommer också att arbeta vidare med önskemål från branschen, som mer transparent tillståndsprocess.

FI avser att återkomma med vägledning om användning av molntjänster.

Här kan du ta del av FI:s rapport. 

1 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048