Svensk Försäkring: ”Bristande rättssäkerhet i lagstiftningen”

Det brister i rättssäkerheten när försäkringsbranschen får alldeles för kort tid på sig att yttra sig över ny lagstiftning, och att förbereda sig för nya regelverk. Det sade Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström när han utvecklade några tankar kring lagstiftningsprocessen, vid ett seminarium på förmiddagen.

Seminariet hade sin utgångspunkt i Svensk Försäkrings rapport om omvärldstrender som publicerades under fredagen, där ett avsnitt handlar om problemet med hur lagstiftningsprocessen ser ut i dag.

Kritiken gick bland annat ut på att den svenska statens engagemang  kommer in alldeles för sent i EU-processerna. När väl staten engagerar sig, blir det brister i konsekvensbeskrivningarna och bristande dialog med intressenterna, samt anpassningstider för nya regelverk som är helt orealistiska.

Några av de förslag som Johan Lundström framförde för att förbättra situationen var att bilda referensgrupper som inhämtar synpunkter löpande och verka för rimliga anpassningstider.

– Vi har haft möten under tidig höst med Finansdepartementet och med Finansinspektionen och jag kan se att processerna är på väg att förändras till det bättre, sade Johan Lundström.

Här kan du ladda ned Svensk Försäkrings omvärldsrapport.

1 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048