Svensk Försäkring sågar Riksbankens nya krav på statistik

Svensk Försäkring sågar Riksbankens förslag på nya rapporteringskrav om hushållens tillgångar, bland annat pensionsförsäkringar. I ett remissvar beskrivs förslaget som onödigt och integritetskränkande – samtidigt som det riskerar att drabba försäkringsbolagen hårt genom stora extra kostnader. Svensk Försäkring ifrågasätter även om det finns lagligt stöd för Riksbankens krav på rapportering!

Svensk Försäkring har lämnat remissvar på en rapport från Riksbanken med förslag till ny statistik över hushållens finansiella tillgångar och skulder. 

Enligt Svensk Försäkring finns det flera problem med de förslag som har framförts av Riksbanken: 

• Räkna inte in p- och t-försäkringar! Svensk Försäkring påpekar att pensionsförsäkringar och tjänstepensionsförsäkringar inte är likvida tillgångar som hushållen kan avyttra i ett ekonomiskt krisläge. Tjänstepensionerna tillhör i själva verket inte ens hushållen, utan arbetsgivarna. Därför vill man att de tillgångarna inte räknas med i statistiken.  

Fokusera på bostäderna! Det är bostäderna och bostadslånen som är det intressanta när det gäller hushållens skuldsättning, därför är det där som rapporteringskraven bör koncentreras – inte på försäkringssparandet, menar Svensk Försäkring. Man pekar också på att en väsentlig del av bostäderna saknas i statistiken, nämligen värdet på bostadsrätter där det inte finns något tillgängligt underlag.   

Tänk på integriteten! Svensk Försäkring påminner också om EU:s nya dataskyddsförordning med förstärkta krav vid hantering av personuppgifter. Riskbankens förslag går i motsatt riktning, menar Svensk Försäkring, och ifrågasätter om Riksbanken har ett behov av individualiserade uppgifter – särskilt när det gäller tjänstepensionen. Enligt Svensk Försäkring är det också tveksamt om det finns lagligt stöd för denna typ av informationsinsamling!

Öka inte rapporteringsbördan! Redan i dag har försäkringsbolagen höga krav på sig när det gäller förändringar av datasystem, exempelvis på grund av nya solvensregler. Ytterligare rapporteringsbörda leder till kostsamma it-projekt och behov av nya administrativa rutiner.

Riksbanken har inte på ett övertygande sätt visat att man har behov av de uppgifter man vill samla in, skriver Svensk Försäkring i sitt mycket kritiska remissyttrande.   

Här kan du läsa hela Svensk Försäkrings remissyttrande!

1 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048