Tryg köper Alka i miljardaffär – Folksam säljer sina 10 %

• Alka är Danmarks åttonde största sakbolag med 380 000 kunder. 

Försäkringskoncernen Tryg har avtalat om att förvärva Alka Forsikring, som har nära band till den danska arbetarrörelsen och fackliga organisationer som största ägare. Folksam Sak har hittills varit delägare i bolaget med drygt 10 procent av aktierna, men har liksom övriga ägare avtalat om att sälja sin andel i företaget till Tryg.

Köpeskillingen är på 8,2 miljarder DKK. Affären väntas bli fullbordad under första halvåret 2018.

Alka har i dag 380 000 kunder och en premieintäkt på 2,5 miljarder kronor. Bolagets combined ratio har stadigt legat på 84 procent de senaste fem åren. De senaste tolv månaderna har Alkas försäkringstekniska resultat legat på 325 miljoner DKK.

Så här uttalar sig Trygs koncernchef Morten Hübbe om affären i ett pressmeddelande:

– Vi är mycket nöjda med köpet av Alka som kommer att stärka vår position i Danmark. Alka har levererat en bra kombination av goda finansiella resultat och en hög tillväxt framdriven av ökad kundnöjdhet. Alka ligger i framkant när det gäller digital distribution, vilket gör det lättare att vara kund. Vi ser fram emot att vidareutveckla det redan goda samarbetet mellan Alka och den fackliga rörelsen, baserat på Trygs erfarenhet av samarbete med fackförbund. Vi ser också fram emot att Alkas kunder ska få glädje av TryghedsGruppens medlemsbonus, som har utgjort 8 procent av premien per år de senaste tio åren. Härutöver ser vi attraktiva synergier och vinster med samgåendet både för Tryg och för Alka.

Genom förvärvet får Tryg en samlad marknadsandel på den danska privatmarknaden med 22 procent, inklusive Alkas 6 procent.

Folksam Sak gick in som ägare i Alka 1991. För Folksam Saks del medför nu försäljningen en reavinst på motsvarande cirka 700 miljoner kronor före skatt och bokslutsdispositioner.

Folksamgruppens CFO Jesper Andersson kommenterar affären så här i ett pressmeddelande i dag på morgonen:

– Det här är en fantastisk affär för våra sakförsäkringskunder. Förutom engagemanget som delägare har Folksam Sak haft ett samarbete med Alka i decennier.

Försäljningen är villkorad av godkännande från bland andra danska Finansinspektionen samt konkurrensmyndigheten.

4 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048