Finansföretag ska bli snabbare på att lämna information om brott

Nu ska det ställas högre krav på försäkringsbolag och andra finansiella företag när det gäller att skicka information som brottsutredande myndigheter kräver in! I en färsk promemoria föreslås att finansiella företag ska vara skyldiga att anmäla misstankar till brottsutredande myndigheter i elektronisk form utan dröjsmål.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2018.

Promemorian bygger på en skrivelse från förra året från Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten. Av skrivelsen framgick att det i dag inte finns något enhetligt sätt för myndigheter som utreder brott att begära in uppgifter, eller för de finansiella företagen att lämna informationen.

I de fall uppgifterna inte lämnas ut i elektronisk form riskerar enbart den manuella bearbetningen av materialet att ta stora resurser i anspråk hos såväl de finansiella företagen som de brottsutredande myndigheterna, heter det i promemorian.

Enligt lagförslaget ska Regeringen – eller den myndighet som regeringen bestämmer – meddela närmare föreskrifter om hur informationen ska lämnas.

Här kan du läsa hela promemorian om finansiella företags skyldighet att anmäla misstänkta brott.

11 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048