Den nya överenskommelsen om pensionerna – här är hela listan!

Partiernas representanter i Pensionsgruppen. 

I dag presenterades pensionsöverenskommelsen i Pensionsgruppen, som bland annat innebär höjda åldersgränser och förändringar av premiepensionssystemet.

Överenskommelsen presenterades av företrädare för de sex partierna i Pensionsgruppen , och av regeringens företrädare socialminister Annika Strandhäll och finansmarknadsminister Per Bolund

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, sade Annika Strandhäll och Per Bolund i ett pressmeddelande i dag på morgonen.

Allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen gav följande kommentar i pressmeddelandet:

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden.

Det här är vad Pensionsgruppen är överens om:

1. Utredning om förstärkt grundskydd.
Grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna ska höjas. Bland annat kommer garantipensionen utökas med ett tilläggsbelopp för de pensionärer som har det tuffast. Ett utredningsförslag presenteras i februari 2018.

2. Ett reformerat premiepensionssystem med upphandlade fonder.
Risknivån i förvalet ska utredas för att säkerställa att den är rimlig. För den som väljer att göra aktivt val kommer kapitalet placeras på ett tryggt, kontrollerat och professionellt upphandlat fondtorg. Antalet fonder minskar avsevärt.

3. Så höjs pensionsåldrarna.
Förändringarna innebär att alla pensionsåldergränser och motsvarande åldersgränser i trygghetssystemen (exempelvis sjukförsäkring och a-kassa) höjs och att dessa sedan kopplas till utvecklingen av medellivslängden. Hur stor del av livslängdsökningen som bör påverka riktåldern liksom den närmare tekniska konstruktionen utreds vidare.

Lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension höjs:
– 2020 från 61 till 62 år
– 2023 från 62 till 63 år
– 2026 från 63 till 64 år

Rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden, LAS-åldern, höjs:
– 2020 från 67 till 68 år
– 2023 från 68 till 69 år

Åldern för när det går att ta ut garantipension höjs:
– 2023 från 65 till 66 år
– 2026 från 66 till riktåldern, vilket innebär att den knyts till medellivslängdsökningen. 

Pensionsgruppen är överens om att personer med ett långt arbetsliv, minst 44 år, ska omfattas av övergångsbestämmelse så att de även framöver ges rätt till garantipension från 65 års ålder.

Avgiften till pensionssystemet ska analyseras vidare.

4. Förbättringar av arbetsmiljön och utbildningsinsatser ska ses över. 
Dessa områden ligger visserligen utanför Pensionsgruppens mandat att fatta beslut om, men partierna bakom pensionsöverenskommelsen är överens om att intensifiera arbetet med ytterligare insatser för en bättre arbetsmiljö och en bättre möjlighet att ställa om under arbetslivet.

5. Ett råd för arbetsmarknadens parter knyts till Pensionsgruppen.
För att underlätta det samarbetet med parterna på arbetsmarknaden skapas ett partsråd för ömsesidigt samråd mellan Pensionsgruppen och parterna.

6. Delegation för äldre arbetskraft.
ör att uppnå ett mer hållbart arbetsliv och långsiktigt hållbara pensioner kommer Pensionsgruppen inom kort att presentera en delegation som ska arbeta forskningsnära, tillsammans med andra relevanta aktörer, för att motverka åldersdiskriminering och se till att ta till vara äldres kompetens på arbetsmarknaden.

7. Översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.
Avdragsreglerna för tjänstepension ses över för att både det allmänna pensionssystemet och de kollektivavtalade pensionslösningarna ska bidra till långsiktigt trygga och hållbara pensioner.

8. Åtgärder för mer jämställda pensioner.
Kvinnor har i genomsnitt 30 procent lägre pensioner jämfört med män. För att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor behöver bland annat förändringar ske på arbetsmarknaden, konstaterarPensionsgruppen.

9. Moderniserade placeringsregler för AP-fonderna.
Reglerna för hur AP-fonderna investerar våra framtida pensioner behöver moderniseras för att bli mer hållbara, för att mer pengar ska kunna placeras utanför börsen och för att möjliggöra högsta möjliga avkastning och bättre framtida pensioner.

Här kan du läsa mer om detaljerna i uppgörelsen. 

14 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048