Folksam: Många skolbarn är oförsäkrade på jullovet

Många skolbarn i Sverige är oförsäkrade under jullovet, visar en sammanställning från Folksams av försäkringsskyddet för barn. Folksam uppskattar att cirka 64 500 barn helt saknar försäkring mot olyckor under helger och lov.

Samtliga svenska kommuner har olycksfallsförsäkring för grundskoleelever under skoltid, men 49 av landets kommuner har avstått från att teckna en försäkring som gäller även efter att skolan är slut.

– Jag uppmanar alla kommuner att säkra att barnen har ett skydd även på fritiden. Alternativet är att säga till svenska skolbarn att inte slå sig under jullovet, men varje förälder förstår orimligheten i det. Med utgångspunkt från nationell skadestatistik kan vi räkna med att över 5 000 barn kommer att söka akutvård, för skador, under året, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Enligt Folksams analys varierar villkoren i skolbarnsförsäkringarna kraftigt mellan olika kommuner. Folksams undersökning visar också att 30 procent av alla barn saknar en privat barnförsäkring.

15 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048