Här är promemorian om ändringarna av premiepensionen

I dag skickade regeringen ut lagförslag om ändring av premiepensionen på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Förslagen innebär bland annat att en fondförvaltare måste ha Pensionsmyndigheten godkännande för att få erbjuda premiepensionsfonder.

Enligt promemorians förslag ska regeringen få meddela föreskrifter om krav på avkastningshistorik,  minsta förvaltat kapital och hur hög andel av det totala kapitalet som ligger i premiepensionen. 

Det föreslås också att pensionssparares alltid ska underteckna avtal personligen vid fondval och fondbyte, och att Pensionsmyndigheten ska ta ut en avgift från fondförvaltarna för handläggning av ansökan och löpande granskning av fondförvaltare. Marknadsföring och försäljning via telefon av premiepensionsförvaltning ska enligt lagförslaget förbjudas.

Förslagen baseras i stor utsträckning på Pensionsmyndigheten 30-punktsprogrammet för att förbättra premiepensionssystemet. Utöver förslagen i 30-punktsprogrammet, föreslår regeringen också krav på redovisning av hållbarhetsarbetet i fonden. 

– De senaste åren har en rad skandaler och potentiellt brottsliga gärningar uppdagats bland de valbara fonder på fondtorget. Detta är oacceptabelt. Utöver dagens åtgärder som syftar till att göra fondtorget tryggare innehåller förslaget ett krav på att endast fonder med ett aktivt hållbarhetsarbete tillåts på fondtorget, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en presskommentar.

Här kan du ta del av hela promemorian. 

19 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048