Småspararguiden: Så kan Allra ha mjölkat spararna på 575 Mkr

• Småspararguidens schematiska bild av de förmodade transaktionerna mellan Allras fonder och Maltabolaget DS Platforms. 

Huvudpersonerna i Allraskandalen kan ha mjölkat spararna på sammanlagt 575 miljoner kronor. Det skriver Småspararguiden i en analys publicerad i dag på morgonen. I analysen kartläggs turerna kring ett bolag på Malta där ledande personer i Allra varit storägare. 

Tidigare har det beskrivits hur Allras ledning – genom att ta ut våldsamma överpriser för vissa finansiella tjänster – kan ha mjölkat fondsparare på hundratals miljoner kronor bland annat via bolag i Dubai. 

I sin senaste rapport om Allra-skandalen menar Småspararguiden att det också tycks som om pengar  smusslat undan via ett bolag på Malta år 2015. 

Upplägget tycks ha fungerat på motsvarande sätt som i Allras bolag på Dubai och i svenska Oak Capital, det vill säga att bolagets fonder köper skräddarsydda finansiella instrument med höga provisioner till ett separat bolag som fungerar som mellanhand. I det här fallet har bolaget varit DS Platforms, registrerat på Malta, som har varit mellanhanden. Totalt sett handlar det om 138 miljoner kronor som kan ha försvunnit i Malta-bolaget under 2015, menar Småspararguiden. 

Småspararguidens menar att Allras fonder kan ha mjölkats på sammanlagt cirka 575 miljoner kronor genom liknande upplägg genom värdepappersbolag i Sverige, Malta och Dubai. 

Till det kommer att de inköpta finansiella produkterna tycks ha gett spararna en usel avkastning. 

Småspararguiden gör dock förbehållet att det i dag inte går att bevisa fullt ut vad som har skett, och skriver därför att Allra ”förmodligen” har mjölkat spararna på det sättet som beskrivs.  

– Om våra misstankar stämmer innebär det en helt ny nivå i Allra-skandalen där pengar slussats från pensionsspararnas fickor till Allra-gängets privata fickor, utan att passera moderbolaget eller någon tredje part, skriver Småspararguiden i sin granskning. 

Bolaget DS Platforms på Malta har även haft kopplingar till Solidar, vars huvudägare också varit delägare i Maltabolaget via ett holdingbolag. Detta bolag tycks dock inte ha fått del av utdelningen under 2015.  

Här kan du läsa mer om Småspararguidens granskning av Allra. 

Här är ett inslag från Ekot i morse som berättar om granskningen. 

28 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048