If: En av tio svenskar köper ut fyrverkeri till minderåriga

Nästan en av tio köper vuxna köper ut fyrverkerier till minderåriga. Det visar en färsk undersökning av försäkringsbolaget If. 

Lagen säger att man måste vara över 18 år för att få köpa raketer.

Men enligt en undersökning med 3 500 personer, som försäkringsbolaget If låtit göra, uppger 12 procent av de tillfrågade männen att de har köpt ut fyrverkerier åt minderåriga som de inte planerar att skjuta upp raketerna tillsammans med. Motsvarande siffra för kvinnor är 5 procent.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skadas varje år omkring 100 personer så allvarligt av raketer att de måste till sjukhus. Det är mycket, men är samtidigt en halvering jämfört med talen i början av 2000-talet.

Av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är drygt 40 procent yngre än 18 år.

− Nära hälften av de som skadas allvarlig är barn och ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är skrämmande att så många vuxna inte tänker efter och tar lite mer ansvar, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

29 december, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048