ARN: Folksam måste betala ut ersättning efter skottdrama

Från SVT Sörmlands rapportering om skottlossningen utanför pizzerian. 

Det spelar ingen roll att försäkringstagaren inte vill medverka i polisutredningen efter en skottlossning. Folksam ska ändå betala ut försäkringsersättning, anser Allmänna Reklamationsnämnden i ett beslut i december. 

”Golare har inga polare”, brukar det heta i ljusskygga kretsar.

Kanske var just detta anledningen till att en försäkringstagare i Folksam som drabbats av en skottskada vägrade att medverka i polisutredningen efter skottlossningen. 

Skottdramat inträffade utanför en pizzeria i Eskilstuna i november 2014. 

Enligt Allmänna Reklamationsnämnden är det klarlagt att försäkringstagaren inte har velat medverka i polisutredningen. Han vägrar ge någon trovärdig förklaring till att han hade på sig en stor summa pengar, och han har inte velat berätta vem han hade sällskap med när skottlossningen inträffade. 

Folksams försäkringsavtal säger att det inte går att få ut ersättning efter en olyckshändelse om man inte medverkar i polisutredningen. Därför har Folksam inte heller velat betala ut någon försäkringsersättning. 

Men Allmänna Reklamationsnämnden konstaterar i sitt beslut att försäkringsersättningen kan sättas ned endast om det går att visa att försäkringsbolaget drabbats av skada genom försäkringstagarens försumlighet. Det framgår av Försäkringsavtalslagen. Och eftersom Folksam inte har kunnat visa att man har drabbats av någon skada beroende på försäkringstagarens ovilja att utreda fallet, går det inte att sätta ned ersättningen.

Allmänna Reklamationsnämnden rekommenderar därför Folksam att betala ut försäkringsersättningen till försäkringstagaren. 

2 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048