PPM-rådgivare döms att betala 400 000 kr i straffavgift

• SF Pension AB verkar under varumärket Svenska Fonder. 

Premiepensionsrådgivaren SF Pension har dömts av Patent- och marknadsdomstolen att betala 400 000 kronor i marknadsstörningsavgift. SF Pension riskerar också miljonvite om man fortsätter med telefonförsäljning utan att teckna skriftliga avtal.

Det strider mot lagen att sälja premiepensionstjänster med bara ett muntligt ja från en konsument, till exempel vid telefonförsäljning. Utan skriftlig bekräftelse är avtalen ogiltiga. 

SF Pension AB arbetar under varumärken som ”Svenska Fonder” och erbjuder bland annat tjänsten ”Din Pensionskoll”. Bolaget har – trots vad regelverket säger – fakturerat konsumenter för premiepensionstjänster utan att det har funnits några skriftliga avtal. 

Av det skälet beslutade Konsumentombudsmannen i våras att stämma bolaget.

Bolaget döms nu av Patent- och marknadsdomstolen att betala den marknadsstörningsavgift på 400 000 kronor som KO yrkat.

Dessutom riskerar SF Pension AB miljonvite om bolaget fortsätter att skicka fakturor till kunder utan att det finns skriftliga avtal, och om man missar att informera kunderna om att det behövs ett skriftligt avtal för att överenskommelsen ska vara giltig.

SF Pension AB har säte i Kalmar. År 2016 hade bolaget en omsättning på 6,5 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på 0,4 miljoner kronor.  

Här kan du ta del av hela domen. 

10 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048