Stoppa tjuven! If ordnar nytt digitalt ramnummer för cyklar

If har varit med om att ta fram ett nytt digitalt ramnummer för cyklar för att minska cykelstölderna. Det digitala ramnumret kan avläsas med en app – för att hitta rätt ägare till en cykel. 

Varje år stjäls cirka 400 000 cyklar i Norden. Ett sätt att minska risken för stölder är att utveckla metoderna för stöldmärkning. 

Tillsammans med polis och experter från cykel- och forskningsområdet har Mikkel Rud Pedersen på If i Danmark varit med om att ta fram en ny slags märkning av cyklar – ett ”digitalt ramnummer”.

Det nya digitala ramnumret kodas in i två chip på cykeln och kan avläsas med en app på en smartphone. Det är då möjligt  att se direkt om cykeln är anmäld stulen. Appen meddelar i så fall ägaren, och en hittelön betalas automatiskt ut till den som hittade cykeln.

Chippet ska även kunna monteras även på gamla cyklar. I appen kan cykelägaren även lägga in andra uppgifter såsom namn och adress, men även dokumentation över cykeln som exempelvis garantibevis och kvitto.

– Chippet ska kunna identifiera cykeln, och det kommer att lösa väldigt många problem: Det går att snabbt identifiera om cykeln har en ägare eller om den lämnats eller kasserats, och polisen kommer att kunna se om den är stulen. Dessutom hjälper detta försäkringsbolagen, så att skadeprocessen blir så snabb och enkel som möjligt för kunden. Kunden kan överföra uppgifterna direkt till sitt försäkringsbolag från appen, säger Mikkel Rud Pedersen i en kommentar.

11 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048