FI säger nej till Pensionos ansökan om att starta fribrevsbolag

Finansinspektionen har beslutat att säga nej till Pensiono Lifes ansökan om tillstånd för att starta ett nytt livbolag – Svenska Fribrevsbolaget. 

Förmedlarbolaget Pensiono.se arbetar med att flytta fribrev från dyra lösningar till billigare och mer lönsamma alternativ. Hittills har Pensiono bland annat samarbetat med Danica Pension, men planen har varit att framöver erbjuda sina kunder ett alldeles eget livbolag att flytta pengarna till.  

Förra året fick Pensiono Holding stor uppmärksamhet när man satsade på crowdfunding för att få in pengar till det nya livbolaget. Under våren fick bolaget in inte mindre än 41,7 miljoner kronor från 1 077 nya ägare för att finansiera livbolagssatsningen. Det nya bolaget har i dag namnet Pensiono Life AB. Man har ansökt om att byta firma till Svenska Fribrevsbolaget Försäkring AB. I samband med crowdfundingen sades det att bolaget väntades starta till sommaren 2017. 

Men processen hos Finansinspektionen har dragit ut på tiden. 

Ansökan om koncession kom in redan år 2016. Men Finansinspektionens beslut dröjt fram till den 29 december förra året.

Och när beslutet väl kom, var det ett avslag på koncessionsansökan. 

Sak & Liv har tagit del av Finansinspektionens beslut efter sekretessprövning. Det innebär att det inte går att få en fullständig bild av motivet till avslag.

Men det här är några punkter som framgår av beslutet, där Finansinspektionen anser att ansökan inte håller måttet. 

  • Oklarheter i ansökan. FI skriver att ansökan haft en rad formella och materiella brister, och har flera gånger begärt in kompletteringar. Trots kompletteringarna kvarstår ofullständigheter och oklarheter, skriver FI.
  • För låga ekonomiska marginaler. Finansinspektionen har gjort bedömningen att prognoserna innebär alltför låga ekonomiska marginaler.
  • Brister i styrdokument. Finansinspektionens bedömning är att styrdokument – som försäkringstekniska riktlinjer, dokument om värdering av tillgångar – uppvisar brister.

Sammantaget anser Finansinspektionen att förutsättningar saknas för att medge tillstånd för Pensiono att bedriva försäkringsrörelse, och ansökan avslås därför. 

Nicklas Hellberg, VD för Pensiono Life, och en av grundarna till Pensiono, säger till Sak & Liv att han ser det som att två förutsättningar har gjort denna ansökan lite speciell:

– För det första är detta antagligen den första ansökan som kommit in under det nya regelverket Solvens 2. Det gör förmodligen att Finansinspektionen har varit mer strikt i sin bedömning. För det andra är det allra första gången som ett fintechbolag ansöker om att starta ett försäkringsbolag. Det gör vår verksamhet lite speciell.

– Som ny aktör har vi inte heller lyckats förklara vår affärsmodell tillräckligt bra, utan Finansinspektionen har använt sig av ekonomiska modeller som inte stämmer med hur vi kommer att agera som ett fribrevsbolag. Därav bedömningen med de alltför låga ekonomiska marginalerna.

– Det har varit en lång process där mycket har hänt under resans gång, men jag tror att huvudorsaken till att FI valde att inte ge tillstånd är att vi är en ny aktör som tänker annorlunda än andra etablerade bolag. Det gör att FI inte vet riktigt hur man ska hantera oss – samtidigt som inte vi har varit tillräckligt tydliga med att förklara vår affärsmodell.

Nicklas Hellberg säger att Pensiono i dag har bestämt sig för vilken väg man ska ta framåt, och att man kan komma att offentliggöra detta lite senare under året.

– Vi har bestämt oss för att ta den väg som innebär den snabbaste möjligheten för oss att få tillstånd. Vi har en bra ägargrupp, ett bra bolag och har en plan som vi arbetar efter.

– Vi var förstås förberedda på att något sådant här skulle kunna hända, bland annat med tanke på att det är helt ny lagstiftning. Nu får vi göra ett omtag. Vi ser fortfarande massor av möjligheter med det nya bolaget!

17 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048