Länsförsäkringar kräver tillbaka 1,8 Mkr i avgifter från FI

Länsförsäkringar har vänt sig till domstol för att få tillbaka inbetalda avgifter från Finansinspektionen. Totalt handlar det om avgifter på cirka 1,8 miljoner kronor som Länsförsäkringar tycker att man har betalat för mycket. 

Oenigheten gäller de avgifter som har betalats in i samband med en beståndsöverlåtelse förra året av sjuk- och olycksfallsförsäkring. Överlåtelsen skedde från Länsförsäkringar Sak till 23 olika länsbolag. Finansinspektionen gav tillstånd till beståndsöverlåtelserna i oktober förra året. 

Länsförsäkringar menade i en skrivelse att man borde få tillbaka större delen av avgifterna. Detta eftersom ansökningarna om beståndsöverlåtelse var i stort sett identiska, och man ansåg att det borde gå betydligt snabbare att hantera dem än om det rört sig om 23 helt olika överlåtelser. 

Men Finansinspektionen sade nej till återbetalning. Så här formulerade sig inspektionen i ett beslut från december: 

– Enligt Finansinspektionen kan den materiella prövningen av ansökan inte anses ha varit av osedvanligt enkel beskaffenhet i förhållande till vad som är typiskt för ärenden av samma slag. Mot bakgrund av det ovan anförda och då det inte heller i övrigt finns särskilda skäl att återbetala del av ansökningsavgiften ska Länsförsäkringar Sak och Länsförsäkringsbolagens begäran avslås. 

Länsförsäkringar lät sig inte nöja med det, utan valde att överklaga FI:s beslut till domstol. Totalt är det nu 23 bolag som kräver nedsättning av avgiften från 90 000 kronor till 12 000 kronor, sammanlagt knappt 1,8 miljoner kronor. 

19 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048