If vill att du säkerhetspimpar bostaden före visningen

Du har säkert hört talas om homestaging – att mäklarbolaget fixar till en bostad innan den ska visas. Nu lanserar If begreppet ”säkerhetspimpning” och rekommenderar att tänka igenom säkerhetsfrågorna ordentligt inför bostadsvisningar. 

If påpekar att inte bara hugade bostadsspekulanter hänger på bostadssajten Hemnet, utan även inbrottstjuvar. Här får de bilder på inredning och konstföremål och den exakta gatuadressen.

Vid visning är det fritt fram att spana in var värdesakerna finns, vilka fönster och dörrar som saknar lås och hur ett eventuellt larmsystem ser ut – praktiskt information för den planerar att komma tillbaka och göra inbrott. Ifs särskilda inbrottsgrupp har under senare år fått flera indikationer på att tjuvar riktat in sig på hus som legat ute till försäljning.

Det är inte heller helt ovanligt att det försvinner värdesaker under visningarna. Då räcker inte den vanliga hemförsäkringen – den täcker inte stölder när man frivilligt bjuder in folk eller lämnat ut nyckeln till någon.

– Man ska aldrig låta värdesaker som klockor, smycken, kontanter och iPads ligga framme under en visning. Risken är stor att något blir stulet och då kan det vara svårt att få ersättning från försäkringen. Ett allriskskydd i hemförsäkringen kan ge ett visst skydd, men det smartaste är naturligtvis att vara proaktiv, säger Lars Silfverswärd som är skadeförebyggande expert på försäkringsbolaget If

If har också haft fall där inbrottstjuvarna undvikit bottenvåningen som varit larmad genom att ta en stege upp till den olarmade övervåningen. Tjuvarna har vetat exakt hur larmet varit kopplat, och var larmsensorerna suttit.

– Så se till att göra vad du kan, för att maxa både pris och säkerhet inför visningen. Ett utmärkt första steg är att gå igenom vår checklista, säger Lars Silfverswärd.

Det här är Ifs checklista inför bostadsvisningen:

Inför fotografering:

1. Tänk på vad som syns på bilderna. Plocka undan värdefulla föremål och konstverk.

2. Har du bra lås på dörrar och fönster är det något som höjer säkerheten och därmed också värdet. Det är inte fel att visa det på bild. Det kan göra att tjuven blir avskräckt redan på det här stadiet

Inför visning:

3 Plocka bort alla lösa värdeföremål.

4. Töm även lådor och skåp på begärliga föremål som smycken, pass och dyr elektronik.

5. Be mäklaren att gå igenom bostaden för att göra en bedömning av vad som finns och för att dubbelkolla att stöldbegärlig egendom är undanplockad. När mäklaren sedan går igenom samma rutin efter visningen och kan hen snabbt agera om något försvunnit.

6. Märk värdesaker med MärkDNA och sätt upp en varningsdekal om att du använder det. MärkDNA är en osynlig märkmetod som dels avskräcker tjuven från att göra inbrott och dels ökar möjligheten att du får tillbaka dina saker om de stjäls.

Under visning:

7. Be mäklaren att ta med en assistent om ni väntar mycket folk till visningen.

8. Be mäklaren ta namn och telefonnummer på alla som kommer.

Efter visning:

9. Lämna inte stegar, verktyg eller andra föremål ute som kan underlätta för tjuven att ta sig in.

10. Glöm inte balkongdörren och fönster i markplanet. Låt de aldrig stå på glänt under natten eller när du lämnar lägenheten.

22 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048