If uppmärksammar riskerna med allt mer avancerade 3D-skrivare

3D-utskrifter förändrar risklandskapet, och kan tvinga försäkringsbranschen att skriva om kartan. Det menar Ifs riskhanteringsspecialist Matti Sjögren.

Tekniken med 3D-skrivare, där man lägger ihop material lager för lager, utvecklas undan för undan. 

Det innebär också att det går att tillverka allt mer komplexa detaljer och att det blir möjligt att använda nya material som metall och plast.

Men en utvecklingen är inte alldeles utan komplikationer. Det finns risker för kvalitetsproblem. Dessutom tillkommer nya utmaningar när det gäller vem som är produktansvarig. Om konsumenten själv tillverkar en reservdel med hjälp av sin egen 3D-skrivare, så är de gamla reglerna inte tillämpliga. 

Enligt Matti Sjögren, riskhanteringsspecialist vid If, innebär det att kartan kanske måste skrivas om för försäkringsbranschen.

– Idag är det inte klart om tillverkaren av skrivaren också ska anses vara ansvarig tillverkare för det slutliga objektet. Det finns heller inga nya regler som gör programvarutillverkarna ansvariga. Den ansvariga parten kan finnas någonstans i försörjningskedjan, men de brokiga avtalen mellan parterna gör det svårt att säga exakt var. Den här produktionsmetoden är i allmänhet inte heller reglerad eller standardiserad, säger Matti Sjögren i ett pressmeddelande från If.

24 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048