Euro Accident ska erbjuda test som förebygger artros

Euro Accident har som första försäkringsbolaget i Sverige börjat erbjuda sina försäkringstagare förebyggande vård av artros. Det sker genom ett samarbete med Arthro Therapeutics AB som utvecklat behandlingsprogrammet Joint Academy.

Testet består av några enkla frågor. Den som gör testet får därefter information om risken för att utveckla artros, och vad som kan göras för att åstadkomma förbättring. Inledningsvis kommer Euro Accident att pröva testet på några få utvalda grupper av försäkrade. Om det faller väl ut ska testet erbjudas fler försäkrade.

– Sedan tidigare erbjuder vi våra kunder en digital artrosskola i samarbete med Joint Academy där 85 procent av deltagarna har kunnat sänka sin smärta. Med kombinationen av deras screeningtest och vår skadeanalys ser vi goda möjligheter att kunna komma in och hjälpa våra kunder i ett tidigare skede så att de kan vara friska fortsätta och arbeta, säger Maria Rylander, Produkt- och affärsutvecklingschef på Euro Accident.

Ungefär 800 000 personer i Sverige lider i dag av artros, som är en kronisk ledsjukdom som ger medför smärta och stelhet. Förutom det obehaget kan det innebära  inkomstbortfall för den drabbade. En studie från Centrum för utvärdering av Medicinsk Teknologi har tidigare visat att artros kostade samhället 12 miljarder kronor per år bara i Sverige. 80 procent av den summan var indirekta kostnader som sjukersättning.

Arthro Therapeutics AB är ett svenskt e-hälsoföretag med huvudkontor i Malmö, där utvecklingen sker av den nätbaserade tjänsten Joint Academy. Behandlingen följer Socialstyrelsens riktlinjer.

25 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048