Trygg-Hansa: Varannan känner sig tryggare med nya sms-lagen

I dag blir det förbjudet att hålla i mobilen medan man kör. Varannan svensk tror att den nya lagen kommer leda till färre antal olyckor i trafiken. Fler än hälften uppger att de kommer känna sig tryggare. Detta visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa.

Sedan 2013 har det varit förbjudet att sms:a vid bilkörning. Den nya lagen innebär att det också blir förbjudet att överhuvudtaget hålla i mobiltelefonen när du sitter bakom ratten.

Bland svenska bilister är kännedomen om den nya lagen hög. Nio av tio känner till lagen och sju av tio vet mer i detalj vad den innebär.

Trygg-Hansas undersökning visar även att sju av tio bilister är oroliga för att andra bilförare ska hålla på med mobilen när de kör och på så vis orsaka en olycka.

– När man är ute i trafiken så krävs all fokus på körningen och trafiken runt omkring en. Det finns en uppenbar risk att mobilen tar fokus från körningen och det räcker att man tittar bort några sekunder så kan man missa att fordonet framför stannat eller att någon går över vägen vilket kan resultera i en olycka, säger Tom Holmberg, motorspecialist på Trygg-Hansa.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1 002 intervjuer genomförts under perioden 25–31 januari 2018. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Svarsfrekvensen var 58 procent.

Här hittar du mer information om Trygg-Hansas undersökning. 

1 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048