Därför har pensionsprognosen försvunnit från det orange kuvertet

Årets orange kuvert har gjorts om jämfört med tidigare. En av de största förändringarna är att prognosen över den allmänna pensionen inte längre finns med, berättade Pensionsmyndigheten under onsdagen. 

Enligt Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, beror den borttagna prognosen bland annat på att man inte vill vilseleda mottagarna av kuverten att den allmänna pensionen är allt man får.

Så här säger Sten Eriksson i ett pressmeddelande:

– Att prognosen är borta beror på två saker. Dels har Pensionsmyndigheten i uppdrag att ge pensionssparare en bild av hela pensionen, inte bara den allmänna. Dels så är det ständigt mellan 20 och 30 procent av mottagarna av orange kuvert som tror att prognosen över den allmänna pensionen är allt man får. Men oftast är det fel, de flesta har även tjänstepension.  Då är det bättre med en prognos över hela pensionen, och den ser man om man loggar in på pensionsmyndigheten.se, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten. 

I orange kuvert finns däremot en sammanställning över hur mycket mottagaren har tjänat in till den allmänna pensionen samt beslutet om pensionsrätterna som tjänats in under året. 

Samtidigt med att prognosen över den allmänna pensionen försvinner från det orange kuvertet, har Pensionsmyndigheten uppgraderat informationen på sin hemsida. Den som loggar in på webbplatsen hittar en prognos över hela pensionen, och anpassad pensionsinformation utefter ålder och livssituation. 

7 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048