If upplyste inte om villkorsändring – tvingas betala hundoperation

Försäkringstagaren fick inte tillräcklig information om att villkoren för hundförsäkringen blivit mer restriktiva. Därför måste If betala för en operation som om de tidigare försäkringsvillkor skulle ha gällt, beslutar Allmänna reklamationsnämnden. 

När försäkringstagaren tecknade hundförsäkringen hos If förvissade hon sig särskilt om att den täckte kostnader för veterinärvård för hundar med kryptorkid, felaktigt placerade testiklar. 

År 2017 ändrades försäkringen så att den inte omfattade veterinärvård för hundar med kryptorkid. 

Försäkringstagarens hund opererades i augusti 2017 för en testikeltumör. Men när hon begärde ersättning meddelade försäkringsbolaget att villkoren inskränkts från och med 2017 så att operationen inte skulle omfattas. Information om detta hade lämnats till försäkringstagaren i ett följebrev med fakturan på förnyelsepremien. 

Enligt lagen ska ett försäkringsbolag som ändrar villkoren för en konsumentförsäkring lämna information om detta till konsumenten. Nya villkor som med hänsyn till försäkringens beteckning eller övriga omständigheter utgör en oväntad och väsentlig begränsning av försäkringsskyddet ska särskilt framhållas. 

Allmänna reklamationsnämnden menar i sitt beslut att If inte särskilt framhållit att försäkringsskyddet begränsats, trots att begränsningen var oväntad och väsentlig för kunden. 

Visserligen hade If informerat om att nya försäkringsvillkor skulle börja gälla. Men man hade inte påpekat särskilt att försäkringsskyddet försämrats väsentligen i vissa delar, när det gäller vilka typer av sjukdomar och skador som försäkringen täcker. Därför kan villkoret som undantar sjukdomen på försäkringstagarens hund inte åberopas. 

– Nämnden anser att en villkorsändring som inneburit att sjukdomar som tidigare omfattats av försäkringsskyddet numera undantas måste anses utgöra en sådan oväntad och väsentligt begränsning av försäkringsskyddet som särskilt måste ha framhållits av försäkringsbolaget för att få göras gällande, skriver nämnden i sitt beslut där If rekommenderas att reglera skadan.

15 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048