Lagrådsremiss om förmånsskatt på vårdförsäkringar

I dag torsdag beslutade regeringen att lägga fram en lagrådsremiss med rubriken ”Slopad skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård”. Lagrådsremissen innehåller bland annat ett lagförslag om förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkring betald av arbetsgivare. 

I lagrådsremissen föreslås att skattefriheten slopas för förmån av hälso- och sjukvård i Sverige som inte är offentligt finansierad. Förmånen av att ha en arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring ska enligt förslaget värderas till det belopp som motsvarar arbetsgivarens kostnad för förmånen.

Regeringen motiverar förslaget med att det saknas skäl att behandla hälso- och sjukvårdsförmåner annorlunda skatterättsligt än andra förmåner. 

– Vi betalar för hälso- och sjukvården med skatter. Det är en central del av den svenska modellen. Det innebär att vi har en skattefinansierad hälso- och sjukvård som är tillgänglig för alla, avsett hur din plånbok eller sjukdomshistoria ser ut. Den som vill betala för privat sjukvård eller teckna sjukvårdsförsäkring har all rätt att göra det, men en sån förmån ska inte skattebetalarna subventionera. Skatter ska gå till den hälso- och sjukvård som kommer alla till del, säger finansminister Magdalena Andersson i en presskommentar.

Enligt förslaget ska ändringarna träda i kraft den 1 juli i år.

Skattefriheten föreslås kvarstå när det gäller förmånen av vård och läkemedel utomlands vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands. Skattefriheten ska också bestå för statligt anställda stationerade utomlands när det gäller förmån av vård och läkemedel för den anställde och för medföljande familjemedlemmar.

Inga förändringar föreslås när det gäller förmån av företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering.

Parallellt med att sjukvårdsförsäkringar och privat hälso- och sjukvård förmånsbeskattas föreslås att arbetsgivarens avdragsförbud slopas . Arbetsgivaren kommer därmed att betala socialavgifter på förmånen, men kostnaden som helhet blir avdragsgill i verksamheten. 

Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2018 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

 

Här kan du ta del av hela lagrådsremissen. 

 

15 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048