Svensk Försäkring: Förvånande att lagförslaget läggs fram

Svensk Försäkring kritiserar starkt till att regeringen nu går vidare och lägger fram en lagrådsremiss om förmånsskatt på sjukvårdsförsäkringar betalda av arbetsgivaren. Enligt Svensk Försäkring är det förvånande att regeringen inte ser det mervärde en sjukvårdsförsäkring ger framförallt arbetsgivare och anställda i små företag.

Svensk Försäkring konstaterar att en lång rad remissinstanser, sju av tio har varit kritiska mot lagförslaget, däribland Svensk Försäkring.

En av invändningarna mot förslaget är att sjukvårdsförsäkringarna en viktig arbetsmiljö- och hälsofrämjande åtgärd.

Regeringen struntar enligt Svensk Försäkring i den omfattande kritiken och framför att ”Till skillnad från remissinstanserna anser regeringen inte att sjukvårdsförsäkringar kan jämställas med andra hälsofrämjande åtgärder som får dras av såsom företagshälsovård, förebyggande behandling, rehabilitering och friskvård, då en sjukvårdsförsäkring inte har samma nära koppling till arbetsplatsen som de övriga insatserna.”

– Det är förvånande att regeringen tar så lätt på det mervärde som sjukvårdsförsäkringen ger för framför allt arbetsgivare och anställda på små företag, säger Eva Erlandsson, ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.

En del av kritiken från Svensk Försäkring går ut på att det är svårt att göra gränsdragningar mellan vad som är att betrakta som vård och vad som är arbetsmiljö och hälsotjänster, där det senare är skattebefriat. Enligt lagförslaget ska en försäkring som till hälften omfattar hälso- och sjukvård och till hälften förebyggande behandling förmånsbeskattas till hälften. 

– Det är förvisso korrekt att en uppdelning kan behöva göras redan i dag, men problemet med det här förslaget är att hundratusentals anställda inte kommer att veta vad som gäller om de tackar ja till en sjukvårdsförsäkring betald av arbetsgivaren, säger Eva Erlandsson.

– De kan i efterhand råka ut för en skattesmäll på flera tusen kronor om Skatteverket gör en annan bedömning än arbetsgivaren. Det enda positiva i sammanhanget är att regeringen insett att det blir problematiskt att hantera redan inbetalda premier för 2018. Regeringen föreslår därför att premier som har betalats före ikraftträdandet den 1 juli 2018 undantas från de nya reglerna.

15 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048