Jesper Andersson: Ett glädjande bokslut för Folksamgruppen

Jesper Andersson är CFO på Folksam sedan ett drygt år tillbaka. Han säger till Sak & Liv att det är ett glädjande bokslut 2017 för Folksamgruppen. 

– Vi har ökat volymerna, både inom sak och liv och ligger nu nära 50 miljarder kronor totalt. Det är inte illa. Det förvaltade kapitalet är rekordhögt. Ett exempel på hur stor ökningen är är FOLO där vi på två år har gått från 65 till 87 miljarder i fondförsäkringstillgångar. 

Inom sakförsäkring kan Folksam bland annat glädjas åt kraftigt minskad driftskostnadsprocent. 

– Där har vi gått från 18,9 till 15,2 procent på två år. Det beror dels på lägre anskaffningskostnader, dels på kostnadskontroll, samt att vi har fått tillbaka en del pensionsmedel. Totalt har vi nu kunnat komma ned i totalkostnadsprocent till 97,9, säger Jesper Andersson. 

Det är ju utmärkt. Samtidigt finns det ju konkurrenter inom sakförsäkring som ligger på ett combined ratio under 90 i dag. Hur ser du på det?

 – Den stora skillnaden är att vi är kundägda. Där skiljer vi oss från bolag som If och Trygg-Hansa. Vårt syfte är att ha låga premier och kunna betala ut den skadeersättning och stå för kundnytta. 

Inom sakförsäkring kan Folksam också glädja sig åt en reavinst på försäljningen av aktierna i danska Alka på 700 miljoner kronor. 

På livområdet säger Jesper Andersson att avkastningen är tillfredsställande över en längre period, även om Folksam Liv under 2017 hade en lägre totalavkastning än flera konkurrenter på grund av en lägre andel aktier och låg avkastning 2017 på innehavet av Swedbankaktier. 

– På tio år har vi kunnat ge en genomsnittlig avkastning inom traditionell försäkring på 6,9 procent per år i Folksam Liv och 7,6 procent i KPA Pension. De traditionella försäkringen visar sin styrka, där vi över tid har kunnat hålla stabil återbäringsränta över tid för våra kunder. På livområdet tror jag framförallt att det är inom trad som vi har goda tillväxtmöjligheter, säger Jesper Andersson till Sak & Liv. 

16 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048