Svensk Försäkrings statistik: Tjänstepensioner upp 7 % 2017

• Diagrammet visar utvecklingen av de totala premierna på den svenska försäkringsmarknaden, rullande 12-månadersförändring.

Tjänstepensionspremierna ökade med 7 procent 2017 jämfört med 2016. Det framgår av Svensk Försäkrings kvartalsstatistik i dag på morgonen. Där framgår också att premievolymen för trafik- och motorförsäkring ökade med 4 procent. 

Premieinkomsterna i försäkringsbranschen har totalt sett ökat med 12 procent jämfört med motsvarande period för ett år sedan. Enligt Svensk Försäkring är det ungefär samma ökningstakt som under de senaste kvartalen. Premieinkomsterna ökade med 13 procent för livförsäkringar och 7 procent för skadeförsäkringar.

– Den ökade efterfrågan är inte förvånande med tanke på den starka svenska ekonomin och ökade disponibla inkomster för hushållen, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.

Störst ökning inom livförsäkring stod privat kapitalförsäkring för. Där var ökningen 21 procent. Ökningarna var stora också i tjänstepensionsförsäkringen och i kapitalförsäkringen för tjänstepension, som båda ökade med 7 procent. Totalt uppgick premieinbetalningarna för livförsäkringsbolagen till 211 miljarder kronor under 2017. För 2017 blev totalavkastningen på tillgångar som förvaltas av svenska livförsäkringsföretag 6,3 procent vilket är i linje med den genomsnittliga årliga totalavkastningen de senaste tio åren; 6,2 procent.

Premieinkomsterna till skadeförsäkringsbolagen har ökat med 4 procent (3 miljarder kronor) jämfört med föregående år. Ökningen var störst inom trafik- och motorfordonsförsäkringar med 4 procent. Hem- och villaförsäkringar ökade med 1 procent. Företag- och fastighetsförsäkringar minskade med 4 procent och sjuk- och olycksfallsförsäkringar ökade med 4 procent. De totala premieinkomsterna uppgick till 80 miljarder kronor under 2017.

Här kan du ta del av hela kvartalsstatistiken från Svensk Försäkring. 

 

 

19 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048