KKV planerar ny rapport om motor- och djurförsäkring

Konkurrensverket planerar att senare i år publicera en rapport om hur försäkringsbolagen påverkar konkurrensen inom bilverkstäder och djursjukvård. Det framgår av KKV:s nyligen publicerade rapport ”Konkurrensen i Sverige”. 

Konkurrensverket har nyligen släppt sin årliga rapport över konkurrensläget i Sverige. 

I rapporten går KKV igenom olika branscher och hur konkurrensförhållandena ser ut där. 

I rapporten sägs, med hänvisning till Konsumentverket, att försäkring är en av de mest problematiska marknaderna ur konsumentsynvinkel. Bakgrunden är bland annat svårigheter att göra produktjämförelser och produkter som upplevs svåra att förstå.

Konkurrensverket nämner särskilt motorfordonsförsäkringar och djurförsäkringar som intressanta ur konkurrenssynvinkel. Motorfordonsförsäkringarna mer reglerade än andra försäkringsmarknader. I en internationell jämförelse försäkrar svenskar fordon långt upp i åldrarna.

– Det tyder på att konsumenternas priskänslighet för försäkringar är låg vilket i förlängningen kan medföra en begränsad konkurrens, skriver Konkurrensverket i sin rapport. 

När det gäller djurförsäkring har konsumenternas kostnader av olika skäl ökat kraftigt under senare år. 

Konkurrensverket lyfter i rapporten fram den stora betydelse försäkringsbolagens agerande har för marknaden för bilverkstäder och för veterinärkliniker. Detta förhållande avser Konkurrensverket att undersöka närmare i en särskild rapport senare under året.

Så här skriver KKV i rapporten: 

”Det ömsesidiga beroendet mellan å ena sidan försäkringsbolag och bilverkstad respektive djursjukvårdklinik kommer undersökas ytterligare i en rapport Konkurrensverket avser publicera under 2018.”

Här kan du ta del av hela rapporten ”Konkurrensen i Sverige” från KKV. 

20 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048