ARN: Folksam ska betala ut ersättning för stulen fyrhjuling

Brum, brum – här kommer en fyrhjuling! Det kan finnas skäl att påpeka att bilden inte har någon koppling till fyrhjulingen i texten. 

Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar Folksam att betala ersättning för en stulen fyrhjuling, trots att det inte var försäkringstagaren utan hennes son som hade köpt fordonet. 

Klagande till ARN är en kvinna bosatt i Täby norr om Stockholm, vars son köpte en fyrhjuling i januari 2016. 

Enligt försäkringstagaren skedde köpet för hennes räkning, anledningen till att sonen stod för köpet var att han hade bättre koll på olika modeller av fyrhjulingar. Sonen hade tidigare fått pengar för fyrhjulingen från sin mamma.  Hon är även registrerad som ägare av fordonet och har vid olika tillfällen köpt tillbehör. 

Fordonet stod för det mesta parkerat utanför föräldrarnas bostad och betraktades som familjens gemensamma fordon.

Men i september samma år stals fyrhjulingen utanför sonens bostad i Åkerberga utanför Stockholm, där den var tillfälligt parkerad. Stölden anmäldes till Folksam. Folksam nekade dock skadeersättning med hänvisning till att det inte var mamman utan sonen som hade köpt fordonet. Folksams besked var därför att försäkringstagaren inte hade något eget lagligt ekonomiskt intresse som ägare till fyrhjulingen. 

Ärendet överklagades till Allmänna reklamationsnämnden som nu har beslutat att rekommendera Folksam att betala ut ersättning för den stulna fyrhjulingen. 

Så här skriver nämnden i sitt beslut:

– Vid en samlad bedömning anser nämnden att även om det framkommit att familjen använder fyrhjulingen tillsammans, talar övervägande skäl för att NN (försäkringstagaren) har ett eget lagligt ekonomiskt intresse i fordonet som försäkringstagare och ägare. Försäkringsbolaget har alltså inte haft fog för att avslå begäran om ersättning på den anförda grunden och ska därför rekommenderas att återuppta skadereglering utifrån förutsättningen att NN (försäkringstagaren) har ett eget lagligt ekonomiskt intresse som försäkringstagare och ägare till den försäkrade fyrhjulingen.

21 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048