KKV gillar inte tanken på färre fonder i premiepensionen

Konkurrensverket uttalar sig i sitt remissyttrande starkt kritiskt till tanken på att det ska bli färre fonder i premiepensionssystemet framöver. 

I sitt remissvar på promemorian ”Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem” skriver Konkurrensverket att man är för en förstärkt kontroll av premiepensionssystemet. Samtidigt är man mycket kritisk till förslag i promemorian, som man anser riskerar att försämra konkurrens kraftigt på den svenska fondmarknaden. 

Enligt Konkurrensverket kan små och nyetablerade företag riskera att påverkas negativt till följd av flera förslag som presenteras i promemorian. Det kan leda till att fondmarknaden koncentreras till större fondbolag och fonder. 

Konkurrensverket avstyrker därför förslagen om krav på verksamhets- och avkastningshistorik, krav om minsta förvaltat kapital på 500 miljoner kronor och krav på Pensionsmyndighetens maximala 50-procentiga andel.

Konkurrensverket avstyrker också förslaget om att de fondförvaltare som inte beaktar hållbarhetshänsyn alls i förvaltningen inte skulle få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten. Ett sådant krav skulle utesluta ett flertal fonder som saknar eller har en mycket låg avgift, menar KKV. 

Här är Konkurrensverkets yttrande i sin helhet.

21 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048