Skandia: PPM-sparare tycker att de saknar kunskap för fondval

Två av tre premiepensionssparande säger sig sakna tillräcklig kunskap för att kunna placera sitt för att få pengarna att växa, visar en undersökning från Skandia.

I undersökningen, som har genomförts av Novus på uppdrag av Skandia, säger knappt en av fem kvinnor att de har tillräckligt med kunskap för pensionsval. 

– Premiepensionssystemet kräver kunskap om kapitalförvaltning som de flesta saknar. Den som inte har kunskap kan lätt göra fel val eller hamna i ickevalsalternativet AP7 Såfa som är en fond med mycket hög risk. Hög risk kan vara motiverad men man bör förstå vad det innebär, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i en kommentar till undersökningen.

De som saknar kunskap anser sig främst behöva kunskap om vad som avgör framtida avkastning (51 %), följt av lämplig risknivå (33 %) och information om hur och var man gör ett aktivt val (31 %). Undersökningen visar också att det är risknivå (33 %) följt av avgift (30 %) och historisk avkastning (24 %) som avgör fondvalet för spararna. Fondens varumärke och förtroende är också en viktig faktor (16 %). 

  – Spararna gör klokt i att titta på både risknivå och avgifter men vad som är lämplig risk är inte alltid lätt att avgöra. Titta på risknivån utifrån din situation, ålder och önskad avkastning. Med högre risk kommer också möjligheten till bättre avkastning på lång sikt. Historisk avkastning är däremot ett svagt beslutsunderlag eftersom backspegeln inte säger något om framtiden, säger Mattias Munter.   

Hållbarhet är däremot inte något som är anses speciellt viktigt för de stora flertalet sparare. Endast 12 procent anger att hållbarhetsfrågan avgör valet av fond.

Målgruppen för undersökningen var svenskar 18–65 år som inte har börjat ta ut pension. Totalt har 1010 intervjuer genomförts under perioden 19–23 januari 2018. Deltagarfrekvensen var 57 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

26 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048