Larmtjänst: Så mycket ökar försäkringsbedrägerierna i Sverige

Förra året nekade de svenska försäkringsbolagen skadeersättning till ett belopp på 491 miljoner kronor efter utredningar om bedrägeri – en ökning på 4 procent. Det framgår av färsk statistik från Larmtjänst och Svensk Försäkring.  

Det tycks som om antalet försäkringsbedrägerier ökar i Sverige.

Åtminstone ökar försäkringsbolagens utredningar av misstänkta bedrägerier. 

Förra året genomförde skadeförsäkringsbolagen nästan 7 000 bedrägeriutredningar. Utredningarna resulterade i att försäkringsbolagen avböjde utbetalningar till ett sammanlagt värde av 491 miljoner kronor, enligt årsstatistiken över försäkringsbedrägerier från Larmtjänst och Svensk Försäkring. 

Det verkliga antalet bedrägerier är dock högre än så, uppskattningar pekar på att försäkringsbedrägerierna kostar mellan 3 och 6 miljarder kronor årligen. 

Under året polisanmäldes totalt 436 försäkringsbedrägerier varav 379 anmälningar gjordes av försäkringsbolagen. Det motsvarar en ökning med 15 procent. 

Den vanligaste orsaken till att försäkringbolagen avböjer utbetalning av skade­ersättning är för att försäkringsfallet inte har inträffat eller inte kan styrkas. Andra vanliga orsaker är att försäkringstagaren har lämnat oriktiga uppgifter när försäkringen tecknades eller att skadan är arrangerad.

Det är främst inom motorförsäkring (45%) och hem/villa/reseförsäkringar (39%) som försäkringsbolagen avslöjar misstänkta bedrägerier. När det gäller personförsäkringar och företagsförsäkringar upptäcks relativt få bedrägerier, men beloppen är då ofta stora.  

Under 2017 genomfördes en branschgemensam kontrollaktivitet för att förhindra bedrägerier i form av anlagda bilbränder.

– Bilbränder skapar otrygghet i samhället och orsakar stora kostnader för försäkringsbranschen. Varje år anmäls 6 000-7 000 bränder i personbilar till försäkringsbolagen. Skador som kostar 150-200 miljoner kronor, säger Larmtjänsts VD Mats Galvenius.

I anslutning till kontrollaktiviteten gjordes en fördjupad bedrägeriutredning av 469 utvalda bilbränder, motsvarande 7 procent av de anmälda skadorna. Utredningarna ledde till att försäkringsbolagen beslutade att inte betala ut skadeersättning för 245 bilbränder eftersom de bedömdes vara försök till bedrägeri.

Under 2018 kommer försäkringsbolagen att göra en liknande kontrollaktivitet med fördjupade utredningar av misstänkta bedrägerier i form av arrangerade trafik­olyckor.

Här kan du ta del av hela rapporten

28 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048