Ericsson vill slippa rotera revisorn i sitt captiveförsäkringsbolag

Ericsson har ansökt om dispens hos Finansinspektionen för att slippa kravet på revisorsrotation i sitt captivebolag Ericsson Insurance (Försäkring) AB. 

För ett par år sedan fattade EU beslut om att revisorer i företag av allmänt intresse – och dit räknas finansiella företag som banker och försäkringsbolag – inte ska få sitta hur länge som helst. 

Minst vart tionde år ska revisorn bytas, säger lagen som började tillämpas i juni 2016.

Det går att ansöka om undantag från kravet om olägenheterna anses bli för stora. 

Under förra året ansökte Ericsson om ett sådant undantag för sitt captivebolag Ericsson Insurance (Försäkring) AB. Ericsson motiverade sin ansökan med att det skulle innebära problem att ha två olika revisionsföretag inblandade i koncernens revision.

Men Finansinspektionen ansåg inte detta vara ett tillräckligt skäl för undantag från kravet på revisorsrotation. 

– Att Ericsson Insurance är det enda bolag inom koncernen som måste byta revisionsföretag inför räkenskapsåret 2018 kan i och för sig anses medföra vissa olägenheter för bolaget. Enligt Finansinspektionen utgör det som bolaget har anfört dock inte tillräckliga skäl för en förlängning, hette det i Finansinspektionens beslut. 

Ericsson lät sig dock inte nöja med Finansinspektionens avslag, utan har nu inkommit med en ny ansökan. I den nya ansökan ifrågasätter Ericsson bland annat att captivebolaget verkligen ska ses som ett företag av allmänt intresse med tanke på att det endast försäkrar Ericsson-relaterade risker. Man pekar också på ytterligare omständigheter som skapar problem när det gäller revisorsrotationen.

Ericsson ansöker därför om undantag som innebär att nuvarande revisor ska kunna behålla sitt uppdrag i två år till, alternativt att FI beslutar att bolaget inte är ett företag av allmänt intresse.

5 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048