En minoritet tar ut pensionen livsvarigt från AMF

Allt fler väljer tidsbegränsat uttag av sin tjänstepension. Förra året sjönk för första gången andelen som valt livsvarig utbetalning till mindre än hälften av AMF:s försäkrade. Det visar bolagets årliga pensionsrapport.

Trenden att ta ut tjänstepensionen i snabb takt fortsätter. En rekordstor andel av tjänstepensionen tas ut på kort tid, enligt AMF:s Pensionsrapport 2017.

– Att tjänstepensionen byggs upp under ett 40-årigt yrkesliv och sedan betalas ut på fem år är inte långsiktigt hållbart – varken för individen eller samhället, säger Dan Adolphson Björck, AMF:s trygghetsekonom och fortsätter:

– Efter ett långt yrkesliv väntar ofta många år som pensionär. Det behövs bättre information om fördelarna med livslång utbetalning. Pensionsbolag och banker skulle kunna införa varningstexter om konsekvenserna av korta uttagstider.

I rapporten konstateras också att det ur pensionssynvinkel lönar sig dåligt att arbeta. Den som har jobbat 40 år inom ett låglöneyrke får i vissa fall inte ens en tusenlapp mer i pension efter skatt än en person som inte har arbetat alls. Och skillnaden lär minska nu när garantipensionen och bostadstillägget föreslås höjas.

Ett första steg mot en rimlig pensionsnivå skulle vara att höja inbetalningarna till den allmänna pensionen till den nivå det var tänkt från början, nämligen 18,5 procent istället för dagens 17,21 procent. För många skulle det motsvara drygt 1 000 kronor mer i månaden i dagens penningvärde.

Rapporten finns att ladda ner här.

6 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048