Trygg-Hansa förlorade i domstol i miljontvist om skadad robot

SVIA, som tillverkat industriroboten som tvisten gäller, ingår numera i ABB.

Trygg-Hansa har förlorat ett mål i Jönköpings hovrätt där man krävde 2,8 miljoner kronor av ett företag sedan en industrirobot skadats när den lyftes ned från en lastbil.

Det var den 11 september 2014.

En industrirobot ägd av Kapsch TrafficCom AB skulle transporteras med lastbil till en av Kapsch underleverantörer, Plast AB Orion. 

Men när Orion skulle lyfta ned roboten från lastbilen med en gaffeltruck visade det sig att trucken var för klen.

Orion kontaktade då Byggnads Aktiebolaget Skoga som skulle lyfta ned roboten med en hjullastare. Men det gick inte bra. Roboten välte och blev helt förstörd.

Trygg-Hansa betalade ut skadeersättning på 2,8 miljoner kronor till robotens ägare Kapsch. Trygg-Hansa ansåg att den anställde på Skoga orsakade skadan och stämde därför bolaget på 2,8 miljoner kronor.

Tingsrätten underkände i en dom 2016 Trygg-Hansas argumentation. Domstolen menade att det var en olyckshändelse snarare än att skadan orsakats av oaktsamhet.

Domen överklagades till hovrätten i Jönköping av Trygg-Hansa. Men inte heller hovrätten gick på Trygg-Hansas linje. I en dom den 23 februari 2018 konstaterar hovrätten att det inte går att säga säkert vad som orsakat att roboten föll vid lossningen.

Trygg-Hansa tvingas nu betala Skogas rättegångskostnader i tingsrätt och hovrätt på sammanlagt 250 000 kronor.

7 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048