KPA Pension investerar 200 Mkr i grön obligation i Vellinge

KPA Pension har, som exklusiv och utvald investerare, beslutat att investera 200 miljoner kronor i en grön obligation från Vellinge kommun. Detta är den första gröna obligationen i kommunen, och avsikten är att den ska finansiera nollenergihuset ”Omtankens hus” i Höllviken .

– Vår investering i Vellinge kommuns gröna obligation är viktig. Pengarna vi investerar kommer från kommunernas pensionsavsättningar till sina anställda, då känns det extra bra att de användas till hållbara projekt som gagnar kommuninnevånare, samtidigt som de skapar bra avkastning åt framtida pensionärer. Vi ser mycket positivt på våra fortsatta möjligheter att kunna bidra till kommunernas hållbara projekt genom investeringar i gröna obligationer, säger Britta Burreau, VD för KPA Pension, i ett pressmeddelande.

”Omtankens hus” – kommunens nya omsorgsboende och mötesplats för äldre – är tänkt att fungera som ett nollenergihus, vilket innebär att det beräknas producera lika mycket eller mer energi än det förbrukar, bland annat genom ett tak täckt av solpaneler och effektiv bergvärme. Huset kommer att omfatta ett äldreboende, trygghetsboende och en vårdcentral.

Ramverket för Vellinges gröna obligationer har tagits fram i samarbete med SEB och har fått det högsta tänkbara omdömet ”Dark Green” av det oberoende norska klimat- och miljöforskningsinstitutet Cicero.

8 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048